Мистичният Южен Сакар

lozq2

Според мнозина експерти районът на Южен Сакар е най-благодатното място за отглеждане на грозде и производство на вино в България. Дали е така? Нека сами да преценим по време на това винено-кулинарно пътешествие в мистичната планина Сакар. Излишно е да Ви разказваме за мерлото (с най-старите масиви в България) и сирата от този регион. Със сигурност слънчевият и топъл Южен Сакар през последните години е пример как трябва да се развива една винен туристическа дестинация – чрез съвместна работа, разбирателство и партньорство между избите, чрез отношение, гостоприемство и любов и, разбира се, чрез качествено вино!

Какво ще правим по време на това кулинарно и винено преживяване? Ще съчетаем удобствата в луксозния вино и спа комплекс „Заара Естейт“ с безценно кулинарно и културно местно наследство, до което ще се докоснем в селското читалище на Доситеево. Ще опитаме оригиналните сусамови специалитети, истински катък и таркалачета! Ще видим един от най-добре запазените долмени, наред с Александровската гробница – монументален тракийски паметник. И, все пак сме на винен тур, ще пием хубаво вино, ще си говорим за вино, ще се забавляваме… Нашите гостоприемни и сърдечни домакини от „Вила Басарея“, „Братанов“ и „Шато Коларово“ ще се погрижат по възможно най-добрия начин да си прекараме приятно, а при последните пък ще имаме и вкусен обяд сред лозята (или в избата ако времето не е подходящо), приготвен специално от една баба от с. Коларово. Приготвили сме ви и специална изненада!

 

Кратка примерна програма по дни:

Ден 1: Тръгваме в ранния следобед от София и пристигаме в “Заара Естейт” привечер. За вечеря ще се насладим на дегустация на 5 вина с хапки от собственото стопанство на ЗААРА – силно начало на винения тур! Нощувка;

Ден 2: Сутринта – обилна закуска, част от която е домашно производство от собственото стопанство на “Заара Естейт”. Преди обяд се отправяме към с. Доситеево, за да се запознаем с местните кулинарни и културни традиции. Кметът на селото Димитър е превърнал читалището в същински етнографски музей, посветен на местния фолклор, занаяти и ястия (една от най-типичните култури тук е сусамът). На път ще видим един от най-добре запазените долмени – този до с. Хлябово. По обяд в уютната Регионална дегустацинна на Сакар (Sakar Wine Shop & Tasting Room) ще опитаме вината на две от водещите изби не само в района, но и в България (БРАТАНОВ и ВИЛА БАСАРЕЯ). С какво ще ги комбинираме? С пресни средиземноморски специалитети или традиционни местни ястия – изборът е Ваш! Но при всички положения ще останете очаровани от вкусните изкушения! Вечерта ще имаме време да се отпуснем в уелнес зоната на “Заара Естейт”, с прекрасна гледка “от високо”! Нощувка.

Ден 3: След закуска ще имаме свободно време, а към обяд поемаме към с. Коларово, за вкусен обяд, съчетан с авторските и изключително качествени вина на ШАТО КОЛАРОВО, представени с много любов лично от технолога – Илиана. Оттам отпътуваме обратно към София – на път ще се отбием в Александровската гробница, както и в изключителната Узунджовска църква. Пристигане в София вечерта.

 

КОГА: 10-12 март // 3-5 ноември 2023г. (непотвърдени дати) или по запитване

КОЛКО: Група от 4 до 12 човека

ЦЕНА: От 699 лв. (за група от 12 човека) на човек в двойна стая с гледка към английския двор и 729 лв. в стая с панорамна гледка;

Цената включва: всички трансфери; водач – Ивайло Катерски (WSET 3 и лицензиран екскурзовод), 2 нощувки в „Заара Естейт”, със закуски в двойна стая и ползване на уелнес зоната на хотела (басейн, парна баня, сауна, солна стая); обяд с вино; в с. Доситеево – дребни местни специалитети; 2 обяда; 1 вечеря; подарък за всеки гост / изненада;

Цената НЕ включва: застраховка, разходи от личен характер и други услуги, които не са упоменати като включени;

Поради външни, непредвидени обстоятелства хотелът може да се замени с аналогичен; също така някоя от избите може да бъде заменена с друга, която гарантирано предлага не по-лоши вина и изиживявания!

Доплащания:

  • За единична стая – 120 лв.

Важна информация:

Туровете се реализират с лицензиран туроператор – “Одисея-ин СТА” ООД, с адрес: София, бул. “Ал. Стамболийски” 20-В и № на заповед за регистрация: РД-16-47 / 28.1.2005 г. Подробности и общи условия ще намерите на уеб страницата на туроператора.

За въпроси и контакти може да попълните ФОРМАТА или да пишете на имейл reservations@odysseia-in.com

ОЧАКВАМЕ ВИ С VIA VINO!

Viber 1DSC_4066Заара 1Заара 2 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_0998IMG_20201004_134617IMG_20201003_141458IMG_20201002_215219IMG_20201004_140323