Виненият Североизток

Създадохме за вас едно истинско винено-кулинарно преживяване – в района на север от Стара планина и Черно море! Тръгвайки от/до София ще имаме удоволствието да посетим някои от най-добрите изби на Североизточна България. Ще опитаме специално подбрани вина, съчетани с местна кухня. Ще се забавляваме, ще има изненади (приятни!), ще се образоваме на винена тематика, ще посетим всъщност един от най-добре и задружно работещи винени региони у нас!

Добре дошли в Североизточна България – царството на белите вина, но и каберне фран и Негово величество пино ноар. Наричам го така, защото е един от най-претенциозните и предизвикателни сортове за отглеждане, но пък ако се получи, резултатите са впечатляващи. А тук може да опитате такива, понякога доближаващи се дори до бургундските образци. Изобщо този район може би най-добре се вписва в световните винени тенденции в днешно време – честни вина, с малко или без дъб, с финес и усещане за място (sense of place; да, звучи малко нелепо, когато се преведе)…

Кратка примерна програма по дни:

Ден 1 (четвъртък, 01.06.2023): Събираме се пред ст. „Васил Левски“ в събота, в 9:30ч. и се отправяме на североизток. Близо до град Елена (известна в цяла България предимно с Еленския бут), се намира и първата ни атрактивна винена дестинация – семейната винарска изба МАРЯН, основана през 2010 г. Историята на селото със същото име е свързана с легендата за Кера Тамара – дъщеря на един от най-успешните български владетели цар Иван Александър. Кера Тамара е и една от известните марки на избата. Стефан Чоранов, очарователният винопроизводител и приятел на семейството, е създал през годините някои наистина добри вина: шардоне, оранжево вино, совиньон блан (включително и отлежал в дъб), местния димят и някои отличителни червени кювета. За празника пък домакините ще „отворят“ врати с множество винени и кулинарни изненади…

Вечерта е време за още едно изискано винено-кулинарно преживяване – този път в центъра на Велико Търново и винен бар VINO VERITAS. Марта и Миглена – собственички на това хубаво място – ще ни предложат дегустация на подбрани вина от други изби от района, в съчетание с разнообразни хапки. А вечерта ще нощуваме в изпълнения с история и атмосфера от старопрестолната ни столица Велико Търново – хотел ГУРКО. Нощувка.

 

Ден 2 (петък, 02.06.2023): След закуска отпътуваме в посока Шумен. Първата ни спирка за деня е една изба, която се превръща постепенно в еталон за качествено, честно и елегантно вино – ЦАРЕВ БРОД. Ще ни посрещне лично вдъхновяващият им енолог Ники Кръстев. Да припомним, че неговият Tsarev Brod Ice Riesling само преди няколко седмици спечели наградата на DiVino за най-добро десертно вино за 2021г.. Ще се разходим и сред най-старите насаждения в България от толкова модерния напоследък совиньон блан (от 2001г.)! Разбира се, ще се включим в празника, опитвайки някои от страхотните вина на избата! На наше разположение ще бъдат и кулинарните изкушения на шеф-готвач, приготвени на място пред избата – специално за случая.

Продължаваме към морето, достигайки село Църква, недалеч от Албена. Там, в своята БЪЧВАРНИЦА ще ни посрещне Петър – отдаден бъчвар, продължаващ семейната традиция и бизнес. Ще ни разкаже за тази толкова трудоемка, важна, но за съжаление губеща последователи дейност. И ще ни покаже по атрактивен начин някои стари и паралелно с това съвременни методи за направата на едно буре.

Само на 10-15 минути от бъчварницата се намира винарска изба ВАРНА. Тук ни очаква Тихомир – главен технолог, който лично ще ни разходи из избата и заедно ще опитаме някои от най-добрите им вина (5 на брой, комбинирани с вода, хляб и хапки). Избата работи от 2008 година – капацитетът е 300 тона грозде от собствени лозя с контролиран добив и производството на около 190 000 л вино. Преобладават белите сортове грозде: пино гри, совиньон блан, ризлинг, траминер, грюнер фелтлинер, мускат отонел. Застъпени са също така и някои български сортове като варненски мискет и врачански мискет. А тяхното вино Grenache Rose BY GRI 2020 спечели престижната награда на DiVino за най-добро розе в България за 2021г.!

В късния следобед пристигаме във Варна, настаняваме се в централно разположен хотел. Свободно време като имаме опция да посетим едно изключително винено място, проект на сомелиера Марин Атанасов – винен бар WINEGROUND Bottles and Beans. Нощувка.

Ден 3 (събота, 03.06.2023): На сутринта, след закуска и евентуално разходка из морската ни столица се отправяме към кв. „Езерово“ за дегустация в ШАТО БОШНАКОВ. Петьо Бошнаков е лозар по професия и призвание, активен участник в процесите и „борбите“ за достойни условия и отношение към лозарите у нас, и работи преобладаващо с бели вина… Особено внимание заслужават тези от местни сортове като варненски мискет и врачански мискет, но не само. Всъщност притежават цели 150 ха лозя, като са засадени над 20 сорта! Но усилията на екипа на избата са концентрирани основно в производството на висококачествено грозде и преработката на малки партиди от вина с характер. 

След дегустацията се насочваме в посока Провадия, към САЛЛА ЕСТЕЙТ. Първата ни дестинация е мястото за пикник сред лозята, на около 3 км от избата, където обградени от прекрасни гледки ще дегустираме вината им. Вероятно сте чували за легендарния каберне фран на избата? Но внимание заслужават и чудесните им превъплъщения на траминер, врачански мискет, пино ноар, ризлинг, шардоне – в категория на ДиВино Топ 50 за 2017г. за най-добро бяло вино беше избрано Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2013, а Анелия Христакиева спечели престижната награда Енолог на годината на България на 2019г.! Вечерта е време за вечеря в ресторанта на комплекса, съчетана с още класни вина на избата. Нощувка.

Ден 4 (неделя, 04.06.2023): Виненият тур из Североизточна България продължава! След домашно приготвената закуска тръгваме на запад. Само на няколко километра от Велико Търново се намира занаятчийска винарна ЯЛОВО. Тя е основана от мечтателя Антон и винопроизводителя Димитър – един от най-страстните търсачи на изгубени местни сортове, като Кокорко например (между другото, работи и като енолог в реномираната турска изба SUVLA). С промяната на режима през 1944 г. към социализъм, много качествени сортове биват заменени от по-плодородни, следвайки целта да се произвеждат огромни количества… Домът на „Ялово“ е селското училище, построено през 1938 г. и превърнато в изба преди няколко години. Забележително е пъстрото портфолио от вина и етикети – включително скандални, традиционни, минималистични – като цяло почти всичко, за което човек може да се сети! Именно Димитър ще води дегустацията на 5 (поне!) отбрани вина, съчетани с традиционни за региона ястия за обяд. След това запомнящо се винено-кулинарно преживяване тръгваме за София, като се очаква да пристигнем в късния следобед.

 

КОГА: 01-04.06.2023г. (непотвърдена дата) или по запитване

КОЛКО: Група до 12 човека

ЦЕНА: От 999 лв. (за група от 12 човека) на човек в двойна стая;

Цената включва: транспорт; водач: Ивайло Катерски – WSET 3 и лицензиран екскурзовод; 3 нощувки със закуски в двойна стая; посещение на изброените изби с дегустации/обяди/вечери – съгласно програмата; преференциални цени за покупка на вино от избите;

Цената НЕ включва: застраховка, разходи от личен характер и други услуги, които не са упоменати като включени;

Поради външни, непредвидени обстоятелства хотелите по програмите могат да се заменят с аналогични; също така някоя от избите може да бъде заменена с друга, която гарантирано предлага не по-лоши вина и изиживявания!

Доплащания:

  • За единична стая – 120 лв.

Важна информация:

Туровете се реализират с лицензиран туроператор – “Одисея-ин СТА” ООД, с адрес: София, бул. “Ал. Стамболийски” 20-В и № на заповед за регистрация: РД-16-47 / 28.1.2005 г. Подробности и общи условия ще намерите на уеб страницата на туроператора.

За въпроси и контакти може да попълните ФОРМАТА или да пишете на имейл reservations@odysseia-in.com

ОЧАКВАМЕ ВИ!

IMG_3537 IMG_3553 IMG_3571 IMG_3577 IMG_3597 IMG_3625

IV_Varna_(98)IMG_1039Salla 2Salla 3SallaIMAG5347царев бродIMG_3638