21.08.2020г. Защо да идем на винен и кулинарен тур в България?!

DSC_6830

2020г. ще остане в историята – едва ли някой се съмнява в това. За съжаление, пандемията покоси туризма по безпрецедентен начин. 100% анулация или отлагане на всички мои турове през годината с чужди гости – нещо, градено години наред рухна за дни. Доскоро проектът ми Via Vino беше насочен навън, съответно гостите на винените ни турове в над 95% от случаите са чужденци. Перспективите продължават да са неясни, но ние трябва да сме иновативни, да се борим и да търсим решения. И колкото и парадоксално да звучи – тук искам специално да „благодаря“ на Covid-19 за шанса, който ми предостави – да ускорим процеса по създаване и предлагане на винени турове за българи в България.

IMG_1168IMG_20201003_141458

 

Както споменах в едно интервю за винения блог The Wine Inside – все ми става малко тъжно, че много неща остават скрити за повечето българи, като виждам какви прекрасни изби имаме, какви уникални, упорити и страстни винари работят, като опитвам вина на много високо, понякога дори и световно ниво, като откривам постоянно местни ястия и специалитети, непознати и за мен до момента, като виждам възторга и положителната изненада в реакциите на гостите ни – винени ценители от цял свят!

IMG_1256

 

Активни и предприемчиви хора правят кулинарни чудеса и дърпат своите региони напред – за примери мога да посоча с. Доситеево до Любимец, селата около Гоце Делчев, Подгорието в подножието на Беласица, “Джуджевата къща” в Панагюрище, с. Влахи, с. Черни Вит и много други… Така че, най-важното алтернативно решение е точно това – да открием и опознаем българското вино и кухня! И да помогнем на същинските, малки бизнеси по този начин – често избите се намират в изолирани райони, които най-вече чрез партньорсто и развитие на качествен, устойчив туризъм могат да се популяризират и да спечелят! Отлично се развиват и цели дестинации за винен туризъм у нас. Естествено, ще започна с Долината на р. Струма – може би най-добре организираният и компактен винен район. Други добри примери са избите от Тракийската низина около Пловдив, микрорегионът Южен Сакар, а от скоро и избите от Североизточна България „седнаха на една маса“ и направиха чудесна карта на своя регион!

Melnik Map 2020

DSC_4066IMG_3207

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виненият туризъм преди пандемията се определяше безспорно като една от най-бързо и успешно развиващите се форми на нишов, алтернативен туризъм в световен мащаб. Тук ще дам няколко примера, касаещи перспективите и ползите, първо за една далечна, но доста активно работеща дестинация – Чили. През 2016г. малко над 90 изби посрещат гости, а за 2020г. броят им нараства до около 150, като винените туристи достигат близо 1 милион на годишна база – ръст от над 30% за същия период! За сравнение – у нас официално за 2019г. има общо 282 изби, като около 60% от тях са отворени за винен туризъм, но подробна статистика липсва. В Австрия – страна, която може да ни послужи като еталон във винения туризъм – генерираните приходи от него възлизат на около 0,5 млрд. евро (според статия от 2018г.). Пак за сравнение – приходът от целия международен туризъм в България за 2017г. възлиза на 3,6 млрд. евро. В Испания “местните” винени туристи заемат дял от около 3/4 от общо 3 милиона човека през 2019г., решили да предприемат такъв тип пътуване!

 

IMG_20201004_140323IMG_3456

Освен всичко казано дотук, виненият и кулинарният туризъм много добре се вписват и в „новото нормално“ – малки групи, повече време на открито, ексклузивни пътувания, на кратки разстояния, без да се минават граници. През това лято 94% от французите са избрали за своята почивка… Франция. Избите са сигурни, чисти – много от тях разполагат с пространство, място за пикник, обяд сред лозята… Covid-19 може дa „помогне“ на винения туризъм да изпъкне със своя чар и да се наложи. Чисто психологически – натрупаното напрежение, умора, страх могат да бъдат преодолени чрез едно качествено и активно винено преживяване! То добавя стойност и може да надгради всеки тур (културен, приключенски или какъвто и да било). Според становище на Международната туристическа организация към ООН „гастрономията и виното са се превърнали в ключови фактори за пълноценно изживяване на културните аспекти и бита на всяка една дестинация, а също и в растящ стимул за пътуване“. А може и да се комбинира – Bike&Wine е нишова форма на туризъм, която набира скорост в световен мащаб! Според едно актуално проучване в САЩ най-предпочитаната алтернативна форма на туризъм е колоезденето (Cycling), докато кулинарният туризъм (в т.ч. и виненият) се нареждат на четвърто място – всеки един от трима анкетирани го е посочил! В Австралия пък през 2014г. 13% от всички туристи са посетили поне една изба!

IMG_2977IMG_20201002_215219

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Винаги съм искал да спомогна за опознаване на родината ни и чудесните вина, които се създават тук – от вдъхновени и вдъхновяващи хора. Затова и създадохме тези няколко качествени преживявания – а за 2021г. съм замислил нови дати на вече готовите пътувания, но и още изненади, които все засега няма да разкривам. Разбира се, на разположение сме да предложим и частни или корпоративни преживявания – според изискванията и желанията на клиента! Не е нужно хората да бъдат винени експерти, за да се запишат на подобен тур – нека заповяда всеки, който иска да опита не толкова познати, но изключителни вина, да хапне вкусни, традиционни за региона ястия или с една дума – да се позабавлява. Обещаваме, че ще има много възможности за това! Пък може и да научи нещо ново за виното! Децата също са добре дошли – те помагат, забавляват се, а когато сме сред лозята – имат много място за тичане и игра. Тук няма и сезонност – е, лятото може и да малко по-горещо, но всички годишни времена има с какво да допринесат за едно приятно винено изживяване.

И така, нека заедно, с усмивка да преоткрием една „друга“ България – отвъд масовия туризъм. Защото всъщност има много какво да видим и опитаме!

IMG_3409

IMG_20201004_134617