16.12.2020 2 хубави неща през 2020

IMG_20201210_153127

През 2020, годината на многото “Т” – тегава, тъпа, трудна, тъмна и т.н. – изгряха 2 светли лъча на литературно-винения небосклон у нас. Сменям обаче стила, че ще вземе да стане прекалено…

Започвам с още малко патос и шедьовъра (не е пресилено) на Яна Петкова „а,б, вино“. Все още не мога да се нарадвам на заглавието! Книга за виното от такъв калибър на български автор смея да твърдя, че не се е появявала. Едновременно много обхватна и професионално написана, но на разбираем език и по забавен начин. Колкото и клиширано да звучи – тук има за всеки по нещо, и то точно толкова колкото е необходимо. От една страна е задължително четиво и справочник за винените ценители, както и професионалисти. От друга е силно препоръчителна за всеки, който проявява дори и бегъл интерес към виното. Все си мисля обаче, че след тази книга интересът им хич няма да остане бегъл. Да не пропусна и бонусите – елегантни и компактни винени карти на важните световни винени региони, включително и на България.

С повече уклон към винения туризъм е “Виненият журнал” на Гергана Тодорова. В началото има хубави карти на винените райони на България, с отбелязани изби, които приемат гости и са интересни за посещение (казвам го и от личен опит)! Може да “потренирате” в някоя винарна, като оценявате вина спрямо прoфесионален системен подход за дегустация, използвайки първичните, вторичните и третичните характеристики на виното. Всички те са представени в журнала. Или просто да се позабавлявате с приятели. Всъщност може и сами, в компанията на бутилка или различни проби хубави вина – в случая не се изисква дистанция, даже напротив! А защо виното да не е и българско?! Нека не забравяме, разбира се, че консумацията на вино трябва да бъде отговорна и умерена.

Та ако търсите подаръци за Коледа – горещо препоръчвам творенията на тези две симпатични и много знаещи за виното дами!

Да си пожелаем и весели празници, както и Нова година с повече положителни емоции, винени турове и приключения! Очаквайте приятни изненади от Via Vino!