11.06.2021г. Винените съкровища на Балканите

Толкова близо, а всъщност толкова далеч…

Скъпи винени любители, замисляли ли сте се колко е лесно да открием вино от Испания, Чили или Нова Зеландия, а колко трудно (нерядко и невъзможно) e да опитаме вино от съседните ни страни? Да, понятия като маркетинг и реклама, винени нации, големи производители, силни дистрибутори, желания на клиента, са ни известни. Но също така знаем и колко винени тайни и съкровища крият Балканите! И то на един хвърлей разстояние!

IMG_20210616_095212

Именно затова – в партньорство между USIT Colours & Via Vino – решихме да създадем една серия от винено-кулинарни преживявания, наречена „ВИНЕНИТЕ СЪКРОВИЩА НА БАЛКАНИТЕ“. Да ги открием заедно, да ги опитаме, да им се насладим. Ще посетим препоръчани, доказани и известни с качествените си вина изби, съчетавайки вината им с традиционни местни ястия и специалитети. Ще добавим и културни забележителности, които дори и понякога да не са свързани с виното, заслужават да бъдат посетени. И ще се забавляваме! А за мен ще бъде истинско удоволствие да водя тези винени турове на Балканите!

 

IMG_20210615_192919

Едната дестинация е Румъния (22.09.-25.09.2021г.), като по време на това винено-кулинарно преживяване ще се съсредоточим върху Букурещ с винената му „сцена“ и най-вече Деалу Маре. Разположен на около час от столицата, в северна посока, този винен район очарова с компактно разположените си изби и е сравняван с Бордо и Тоскана – но не само по географски причини! Тук „властва“ Фетаска Неагра, заедно с популярните международните сортове, особено червените. Като бонус, на връщане ще се отбием и в две чудесни български изби в Северна България!

 

IMG_20210615_135721

В началото на септември пък ще се отправим на винено-кулинарен тур на запад – към Сърбия (03.09.-06.09.2021г.). За да се запозанем с някои от най-добрите изби в близост до България (около Шумадия), а два дни ще прекараме край река Дунав, прекрасния Нови Сад и района на Фрушка гора. Едно магическо място, съчетаващо природа, духовност, иновативен туризъм и хубаво вино! Нашето пътуване пък ще съчетае по-големи изби, с бутикови и семейни такива, за да усетим цялостния винен дух на Сърбия.

А ето как започва резюмето на задната корица на книгата си “The Wines of Bulgaria, Romania and Moldova” най-добрият винен експерт за Балканите на най-високо ниво (Master of Wine) – Caroline Gilby MW: “Eastern Europe is the last undiscovered gem of the wine world.”

Заповядайте на винен тур – да открием винено-кулинарните съкровища на Балканите заедно!

За запитвания – използвайте ФОРМАТА или се свържете за резервация директно с колегите от USIT Colours.

IMG_20210616_095425